M

embanggakan…. itu kalimah paling tepat untuk menggambarkan pencapaian yang diraih oleh pasukan bola sepak SK Kuala Perlis yang mewakili negeri Perlis dalam Kejohanan Bola Sepak 7 Sebelah 1 Murid 1 Sukan KPM-YBR Peringkat Kebangsaan 2018 yang telah berakhir semalam.

Meskipun hasrat untuk muncul sebagai johan kejohanan belum kesampaian, namun kesungguhan yang ditunjukkan oleh para pemain sepanjang kejohanan berlangsung amatlah dipuji.

Perlawanan

Menang

Seri

Kalah

Menang empat perlawanan, seri sekali dan tewas sekali (perlawanan akhir) daripada keseluruhan enam perlawanan, ditambah dengan kejayaan menjaringkan sebanyak 12 gol serta hanya bolos 3 kali, merupakan catatan terbaik penuh sejarah buat pasukan yang bergelar naib johan kejohanan peringkat kebangsaan ini.

Pada peringkat suku akhir, pasukan ini mencatat kemenangan ke atas pasukan dari negeri Pahang dengan jaringan 1-0 serta menang ke atas wakil negeri Johor dengan jaringan yang sama sebelum terpaksa akur kepada wakil Terengganu pada perlawanan akhir dengan keputusan 2-1.

Selain para pemain, pujian juga selayaknya diberikan buat pengurusan pasukan serta barisan jurulatih – Cikgu Mirzanil, Ustaz Zamri, Cikgu Hakimi dan Cikgu Faiz yang telah mencurahkan segala ilmu dan kepakaran yang dimiliki hingga membolehkan pasukan ini muncul sebagai johan kejohanan peringkat negeri yang melayakkannya membawa cabaran negeri Perlis ke kejohanan ini.

Buat anda semua, tahniah kami ucapkan.